نفوذ یاران امام کاظم(ع) در دستگاه هارون
شايد يكي از روشنترين دلايل قدرت جنبش مكتبي در روزگار امامكاظم (ع) گسترش نفوذ عناصر اين جنبش در دستگاه حكومت و برخي از نهادهاي رسمي آن بوده باشد و بعيد نيست كه رسما نظام نيز از اين حركت و هواداري دست اندركارانش از اهل بيت (ع) و لو بطور اجمالي مطلع بوده است، اما به خاطر وجود علل و عواملي از مبارزه و مقابله با آنان احساس ترس ميكرده است.
پيش از نقل برخي از ماجراهاي تاريخي درباره اين نفوذ بايد بدانيم كه استحكام شبكه سازماندهي كه جنبش مكتبي از آنها سود ميبرد و توانسته بود عناصر خود را در سطح مختلف و در نهادهاي گوناگون و حساس نظام جاي دهد ميتواند نمونه خوبي براي سازمانها و تشكيلات مكتبي در هر جا قلمداد شود.
به نظر ميرسد كه برخي از استانداران و يا به تعبير آن روز، واليان، به جنبش وابسته بودند. به عنوان مثال شهر ري يكي از مراكز اهل سنت در آن روزگار بود، با وجود اين والي اين شهر در جرگه دوستداران و هواخواهان اهل بيت جاي داشت. اين نكته را ميتوان از كتاب «قضاء حقوق المومنين» نوشته ابوعليبن طاهر الصوري به استناد از مردي از اهالي ري دريافت. وي در اين كتاب گويد: يكي از كتاب يحيي بن خالد بر ماوالي شد. مقداري بقاياي خراج از او بر عهدهام بود كه اگر آن را مطالبه ميكرد فقير ميشدم. ميترسيدم كه او مرا به پرداخت خراج مجبور سازد و مرا از نعمت و رفاهي كه در آن بودم محروم كند. به من گفته شد: او (والي) پيرو اين مذهب (شيعه) است، اما من ترسيدم كه پيش او بروم، زيرا اگر اين خبر نادرست بود به وضعي كه از آن بيم داشتم، گرفتار ميشدم. اوضاع بدين گونه بود تا آنكه به خدا پناه بردم و به زيارت خانه خدا رفتم و مولايم امام موسيبنجعفر (ع) را زيارت كردم و از حال خود پيش آن حضرت زبان به شكايت گشودم. آن حضرت پس از شنيدن عرايض من مكتوبي اينچنين نوشت:
بسم الله الرحمن الرحيم
بدان كه خداوند را در زير عرش سايهاي است كه كسي در زير آن سکني نميگزيند مگر آنكه فايدهاي به برادرش رساند و يا مشكل او را بر طرف سازد و يا دل او را شاد كند و اين برادر توست. و السلام
به جهت ترویج فرهنگ اسلامی و معرفتی ، استفاده از کلیه ابزارها ، قالبها ، مقالات و محتویات چندرسانه ای (صدا و تصویر) به جز برای موارد تجاری بلامانع است .
کپی برداری و حذف کپی رایت از آواتارها، ابزارهای وبلاگی (کد و گرافیک) و قالبهای پایگاه جامع عاشورا شرعا حرام و قابل پیگرد قضایی است.
Copyright © 2014 / 1393 Ashoora.ir
چند نکته:
• نظرات شما پس از بررسی و بازبینی توسط گروه مدیریت برای نمایش در سایت منتشر خواهد شد.
• نظرات تکراری و تبلیغاتی(به جز وبلاگ ها) تائید نمی شوند و امتیازی هم به آنها تعلق نخواهد گرفت.
• در صورتی که نظر شما نیاز به پاسخ دارد، پاسخ خود را در ذیل همان موضوع دنبال فرمایید.