غدیر و پیام ابدی آن

بخش اول از سلسله مقالات پیوند غدیر و مهدویت:

دل روشن هر شيعه‌اي با سخن از غدير، مملو از خاطرات شيرين مي‌شود . خاطراتي كه شالوده‌ي اعتقاد و پايه‌ي باور او را تشكيل مي‌دهند .

 اما غدير نه فقط يك واقعه‌ي وجد انگيز و نه تنها پيشينه‌اي شورانگيز است ،بلكه غدير يك گستره است ، يك بستر است ، ميداني است كه همه‌ي زندگي در آن مي‌گذرد ، جوي است ، فضايي است كه بايد همه‌ي زندگي در آن مي‌گذرد ، جوي است ، فضايي است كه بايد همه‌ي عمر در آن نقش كشيد و زيست . رمز و روح غدير ميثاق ماندني آن است و مخاطبين خطبه‌ي غدير ، هر مسلمان پيامبر شناسي .و همين است كه اين روز بي‌نظير را « يوم الميثاق المأخوذه » - روز عهد ستانده - نام نهاده‌اند .

از تك تك آناني كه زير آفتاب بيابان سخن پيامبر به گوششان خورد تا مايي كه قرن‌ها پس از آن آمده‌ايم ، همه و همه بايد به اين پيمان پاي بند باشيم و اين عهد را بسپاريم و پايش باقي بمانيم . چرا ؟ چون غدير ، تزريق كننده‌ي يك اعتقاد است ، بينش امام گرايي و مقتداشناسي را غدير ترويج مي‌كند و وقتي سعادت ابدي بشريت با اين عقيده گره خورده باشد ، آن وقت ارزش غدير بيشتر نمايان خواهد شد.

 

3.jpg 

 

ابلاغ وظيفه‌ي همه

پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله بر اين نكته پاي فشاري نمودند و همه‌ي حاجيان آن صحرا را سفارش كردند به اينكه بايد اين پيمان و پيغام ،زبان به زبان و سينه به سينه جاري شود و اين بيعت ، دست به دست تداوم يابد :

 « من آنچه را كه مأمور ابلاغش بودم رساندم تا اينكه حجتي باشد بر هر حاضر و غايب و بر همه‌ي كساني كه حاضرند يا حاضر نيستند ، به دنيا آمده‌اند يا نيامده‌اند .

فليبلغ الحاضر الغائب و الوالد الولد إلي يوم القيامه(1)

پس تا قيامت حاضران به غايبان و پدران به فرزندان برسانند.»

و اين مهم به وقوع پيوست . واقعيت غدير نسل به نسل انتقال پيدا كرد و اين آگاهي منتشر شد . عليرغم اينكه مردم عملاً به اجراي امر و فرمان غدير تن ندادند ، اما در هر عصري وصي پيامبر ، آشكارا و مورد شناسايي بود . و هم اكنون نيز تكلف جانشيني پيامبر روشن است ، و وصي حي و حاضر ايشان - امام عصرعليه السلام – بر روي خاك قدم مي‌گذارد ، اگر چه عامه‌ي مردم اين حقيقت را ناديده مي گيرند .

 

حرف غدير

اما غدير چه حرفي داشت ؟ نبي اكرم صلي الله عليه و آله به دنبال گشودن راهي رو به روي بشريت بود و سخني كه مي‌گفت از محدوده‌ي زمان و مكان آن روز فراتر مي رفت . ايشان علاوه بر اعلام شخص اميرالمومنين عليه السلام به عنوان جانشين و پيشواي پس از خود ، شأن و جايگاهي خاص را براي آن حضرت و فرزندان ايشان عليهم السلام تبيين فرمودند . اگر چه در آن زمان از فرزندان حضرت امير عليه السلام تنها حسنين عليهما السلام متولد شده بودند . اين شأن ، همان « مولويت » و « سيطره » و « سلطه‌ي » امام بر پيروانش بود .

 

پيامبر و امام ،‌اولي به تصرف

قرآن كريم مي‌فرمايد :

النبي اولي بالمومنين من أنفسهم (2)

پيامبر از مومنان نسبت به خود آنها سزاوارتر است .

خداوندمتعال پيامبر صلي الله عليه و آله را نسبت به مومنان « اولي به تصرف » قرار داده است . يعني پيامبر نسبت به مردم از خود آنها سزاوارتر است و مومنان بايد خواست او را بر ميل خويش ترجيح دهند . گويي همه‌ي دارايي‌هاي اهل ايمان ، اولاً در اختيار رسول خداست و ايشان مي‌توانند هر گونه دخالتي در ابعاد مختلف زندگي مومنين داشته باشند . پس پيامبر ، اختياردار ، سرپرست و پدر امت است و سايه‌ي حمايت و تسلط او بر سر پيروانش باقي است و اين مقام پس از ايشان براي همه‌ي ائمه‌ي معصومين عليهم السلام ثابت مي شود .

 پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله آن روز اولاً اين شهادت را از همه‌ي مردم حاضر گرفتند كه :

اَلست اولي بكم من أنفسكم ؟(3)

پس از اينكه مردم اقرار كردند ، ايشان به همه اعلام فرمودند :

من كنت مولاه فعلي مولاه

اللهم و ال من والاه و عادت من عاداه

وانصر من نصره و اخذل من خذله و اعن من اعانه (4)

هر كس كه من سرور و مولايش بوده‌ام از اين پس علي مولاي اوست .

خدايا ، دوست بدار دوستدارانش را و دشمن بشمار دشمنش را .

يارش را ياري كن و وانهاده‌اش را واگذار و كمك كارش را يارباش .

 

1.jpg 

 

معرفي همه‌ي ائمه عليهم السلام به عنوان ولي خدا

افزون بر معرفي اميرالمومنين عليه السلام به عنوان « مولا » ،‌ « صاحب اختيار » و « مالك » مومنين ، ايشان اين مقام را براي بقيه‌ي ائمه‌ عليهم السلام نيز ثابت دانستند و همه ي مسلمانان را بر پذيرفتن آن، مكلف كردند :

اي مردم ! اين آخرين باري است كه در چنين اجتماعي به پا مي‌‌ايستم ، پس بشنويد و اطاعت كنيد در مقابل امر پروردگارتان سر تسليم فرود آوريد ، چرا كه خداوند عزوجل ،‌ مولا و معبود شما و بعد از خداوند ، رسولش و پيامبرش - كه شما را خطاب كرده - صاحب اختيار شماست . بعد از من علي سرپرست شما و امامتان به امر خداست . و بعد از او امامت در نسل من از فرزندان اوست ...(5)

 

بيعت ، چگونه ؟

 اين اعلام و ابلاغ با بيان صرف پايان نيافت . پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله ابتدا پيمان نامه‌اي را بيان فرمودند تا همه‌ي مردم آن را تكرار كنند.(6) پس از آن دو خيمه بر پا شد . اميرالمومنين و پيامبر اكرم عليهما السلام در آن جلوس فرمودند ، و مردم دسته دسته آمدند و با آن بزرگوار دست بيعت دادند و تبريك و تهنيت گفتند.(7)

اما مايي كه در آن موقعيت نبوده‌ايم و قصه‌ي غدير را شنيده‌ايم ، چگونه مي توانيم به اين پيمان پاي بند باشيم ؟ اين بيعت را چگونه انجام دهيم ، و اساساً آن را به كه بسپاريم ؟

در مقالات بعدی به این موضوع خواهیم پرداخت ...

 

پی نوشتها :

(1)           احتجاج ،ج 1 ، ص 78.( خطبه‌ي غدير در كتاب احتجاج به طور كامل نقل شده است . از آنجا كه در كتاب اسرار غدير تحقق مفصلي در اين باره آمده ، ما در اين مقال خطبه‌ي غدير را از كتاب فوق نقل مي‌كنيم .)

(2)                      سوره احزاب ، آيه 6.

(3)                      كمال الدين ، ج 2 ، باب 33، ح9 .

(4)                      همان .

(5)                      اسرار غدير ، ص 146و 147.

(6)                      اسرار غدير ، ص 131.

(7)                      اسرار غدير ، ص 39.

 

 

اضافه کردن نظر

با عنایت به اینکه نظرات و پیشنهادات شما کاربران گرامی در بهبود خدمات رسانی پایگاه جامع عاشورا نقش کاملا موثری ایفا می کنند لذا صمیمانه از شما خواهشمندیم با عنایت به حدیث شریف نبوی که «مومن آیینه مومن است»، شما نیـز آیینه ما باشیـد و با یادآوری نقاط قوت و ضعف پایگاه جامع عاشورا، ما را از این فیض الهی محروم نفرمایید.

چند نکته:
• نظرات شما پس از بررسی و بازبینی توسط گروه مدیریت برای نمایش در سایت منتشر خواهد شد.
• نظرات تکراری و تبلیغاتی(به جز وبلاگ ها) تائید نمی شوند و امتیازی هم به آنها تعلق نخواهد گرفت.
• در صورتی که نظر شما نیاز به پاسخ دارد، پاسخ خود را در ذیل همان موضوع دنبال فرمایید.

 
 

   به جهت ترویج فرهنگ اسلامی و معرفتی ، استفاده از کلیه ابزارها ، قالبها ، مقالات و محتویات چندرسانه ای (صدا و تصویر) به جز برای موارد تجاری بلامانع است .

    کپی برداری  و حذف کپی رایت از آواتارها، ابزارهای وبلاگی (کد و گرافیک) و قالبهای پایگاه جامع عاشورا شرعا حرام و قابل پیگرد قضایی است.

 Copyright © 2014 / 1393 Ashoora.ir