امام صادق عليهالسلام ميفرمايند: «و ان طال تتابع نعيمها و زهرتها و غضارة عيشها» يعني دنيا روزي تمام ميشود، هر چند زندگي و عيش و نوش آن طول بکشد. پس بايد دل در گرو کسب نعمتهاي آخرت نهاد، و اين کار هم چنان که ميدانيم تصميم و عزم جزم ميطلبد چه در امور دنيوي و چه در امور اخروي، هميشه تصميم کليد موفقيت بوده و هست. بارها ديدهايم که کسي با اندکي درآمد توانسته است خانهدار شود، اما ديگري با درآمدي چند برابر او نتوانسته خانه خريداري کند. چرا چنين اتفاقي ميافتد؟ روشن است: آن که در ماه درآمد کمي دارد، عزم خود را جزم کرده که خانه بخرد. از اين رو هزينههاي جانبي زندگياش را کاهش داده، مسافرت نرفته و سعي کرده است خرج خوراک و پوشاکش کمتر شود. با اين تدابير توانسته است مقداري پول پسانداز کند و کم کم با اين پسانداز و البته با مقداري قرض، خانه خريداري کند. ولي آن که نسبتا از درآمد خوبي برخوردار است ولي خانهدار نيست، در حقيقت، تصميم نداشته خانه بخرد. در نتيجه اصلا به فکر پسانداز و کاستن مخارج نيست و هر چه در ميآورد، خرج ميکند. روشن است که چنين فردي، در دراز مدت قدرت خريد مسکن ندارد و تا وقتي اين شيوه در زندگي او ادامه داشته باشد، خريد خانه ممکن نيست.
شيخ اعظم و ماجراي مرجعيت :
نقل شده است پس از وفات مرحوم صاحب جواهر، و با اشاره و سفارش ايشان عدهاي از بزرگان خدمت شيخ اعظم انصاري رسيدند و از ايشان تقاضا کردند امور مسلمانان را بر عهده بگيرد و مرجع تقليد شود، اما شيخ جواب منفي داد. از ايشان دليل اين امتناع را پرسيدند. فرمود روزهايي که درس ميخوانديم، از بين هم شاگرديهايم، يکي بهتر از من مطلب را ميفهميد. او از من اعلم است. او اکنون در شمال ايران زندگي ميکند و در آن جا به رتق و فتق امور مردم اشتغال دارد. به سراغ او برويد و اين وظيفهي خطير را بر عهدهي او بگذاريد. بزرگان راهي شمال شدند و آن عالم را يافتند. وقتي ماجرا را برايش بازگو کردند، گفت: حق با شيخ است. من از ايشان بهتر درس خواندهام، ولي اکنون مدتي است که از فضاي درس و بحث کنارهگيري کردهام و قطعا حضور ذهن شيخ را ندارم. پس به شيخ بفرماييد اين لباس فقط زيبنده او است و با خيال آسوده اين مسئوليت را بپذيرد.
بارها و بارها پيش آمده است که دو نفر هم زمان پاي در عرصه کسب علم نهادهاند،يکي از خانوادهاي بزرگ و اهل علم و ديگري از خانوادهي معمولي، ولي پس از گذشت مدت زماني دومي بهتر رشد کرده و به مدارج بالاي علمي دست يافته است. چرا که صبر را نصب العين قرار داده و نفس خود را به بردباري فراخوانده است.