بخش دوم از سلسله مقالات گوهر دیدار :
شايسته است در يك چنين سفر روحاني و معنوي به كيفيت زيارت خويش و حسن انجام آن، توجه و دقت كافي نماييم، كه اين امر در ميزان ثواب و پاداش تاثير بسزايي دارد . همچنان كه مراتب آداب ظاهري و تدارك لوازم سفر بوده و هستيم، با دقت بيشتري مواظب حالات باطني و آثار روحي و شرايط مقبوليت آن نيز باشيم .
اينك به برخي از آن عوامل و آداب اشارت مينماييم :
خلوص نيت :
عمل آدمي ظاهري دارد و باطني ،كه ظاهراً آن اگر با باطني درست و نيتي خالص توام نباشد، از ارزش و اعتبار ساقط ميشود. قرآن كريم ميفرمايد :
« قل كل يعمل علي شاكلته» (1)
(اي رسول ما بگو هر كس بر اساس شاكله ونيتش كار ميكند )
و رسول خدا، صلي الله عليه و آله، هم فرموده است :
« إنما الأعمال بالنيات » (2)
( همانا اعمال انسان وابسته به نيتهاي آن است )
پس هر چه نيت خود را در زيارت خالصتر كنيم و كمتر با انگيزههايي چون گردش و تفريح و مسافرت چند روزه با دوستان و ... آميخته نماييم، از اجر و پاداش بيشتري برخوردار خواهيم بود .
حضرت رضا عليه السلام فرمود :
« هر كس مرا آگاهانه و خالصانه زيارت كند، ... خداوند او را در مقامات والاي بهشت برين همنشين و رفيق ما خواهد ساخت .» (3)
پس بايد بكوشيم و تا آنجا كه ميتوانيم نيتهاي خود را براي زيارت مولايمان خالص و استوار سازيم و تنها به قصد او، روي به درگاهش آوري و قدم به آستانش نهيم .
به راستي، در اين بازار متاع خالص مي خرند . در اين ميهماني صفاي باطن ميخواهند . خوشا بر احوال آنان كه با نيتي صاف و خالص و قلبي مالامال از محبت و عشق به او، برخوان كرمش وارد مي شوند . و بدا به حال آن كس كه در رحمت به رويش ميگشايند و او را به اين حريم فرا ميخوانند، اما دست خالي باز ميگردد يا به اندك نصيبي در اين بيكران اقيانوس رحمت بسنده كرده ،در كمترين فرصت آن نيز را از كف مي دهد !
رضايت پدر و مادر و اداي حقوق مردم
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود :
« إياكم وعقوق الوالدين، فإن ريح الجنه توجد من مسيره ألف عام و لايجدها عاق و لاقاطع رحم»(4)
( بپرهيزيد از آزردن پدر و مادر كه همانا نسيم بهشت از مسافت هزار سال قابل درك است، اما كسي كه پدر و مادرش را ميآزارد و از رحم خويش جدا ميشود، بهرهاي از آن ندارد) .
اگر ميخواهيم نسيم روح افزاي بهشت را در سرزمين طوس كه قطعهاي از قطعات بهشت است، درك كنيم، و اگر ميخواهيم از زيارت مولاي خويش بهرههاي فراوان ببريم و عباداتي مقبول درگاه الهي داشته باشيم، همواره بايد پدر و مادر را از خويش راضي و خشنود نگاه داريم .
حضرت امام صادق عليه السلام فرمود :
« من نظر إلي أبويه نظر ماقت و هما ظالمان له لم يقبل الله له صلوه » (5)
(كسي كه با تندي و خشم به پدر و مادرش نگاه كند، حتي در حالتي كه آن دو ستمي به او كرده باشند، خداوند نمازي از او را نميپذيرد )
و حتي كمتر از آن نيز كه بيان كلمهي « اف » است، مورد نهي واقع شده است .« و لاتقل لهما اف » (6)
رسول خدا ،صلي الله عليه و آله، بر بالين جواني كه در حال احتضار بود، حاضر شد و به او فرمود : بگو « لا اله الا الله » اما او زبانش بسته شده بود و نميتوانست اين كلمات را بگويد . آن حضرت مكرر ميفرمود و او چيزي نميگفت . عاقبت حضرت فرمود : آيا مادرش زنده است ؟ زني كه حاضر بود گفت : آري، من مادرش هستم . فرمود : آيا از او ناراضي هستي ؟گفت : آري، اي رسول خدا او مرا آزرده و من مدتي است كه با او سخن نگفتهام !پيامبر صلي الله عليه و آله، فرمود : حال از او درگذر و راضي باش . مادر اطاعت كرد و به احترام رسول خدا از فرزندش راضي گرديد . در اين لحظه جوان زبانش باز شد و توانست كلمهي « تهليل » را بر زبان جاري كند . (7)
بنابراين كسي كه پدر و مادرش را بيازارد، از رحمت الهي دور ميشود و هرگونه عبادتي هم به جاي آورد، از او پذيرفته نيست و هرگز داخل بهشت نخواهد شد (8) و به فرمايش امام باقر عليه السلام ،حتي در همين دنيا عقوبتش را خواهد چشيد و براي آخرت هم به تاخير نميافتد . (9)
علاوه بر كسب رضايت و خشنودي پدر و مادر ،حقوق ساير مردم را نيز بايد ادا نمود . اگر ديون و مظالم « مادي » است، آنها را بپردازيم . و اگر حقوق « عرضي » است مانند غيبت و تهمت و آزار و تمسخر، با استغفار نمودن و حلاليت خواستن يا دعا كردن براي آنها ،جبران نماييم شكي نيست كه آلودگان و ناپاكان را به جايگاه پاكان راهي نيست و ترديدي وجود ندارد كه بيتوجهان نسبت به حقوق مردم، مورد بيمهري و بيتوجهي خدا و اوليايش قرار ميگيرند .
پی نوشتها :
(1) سوره اسراء ، آیه 84.
(2) بحارالانوار 102/ 36.
(3) بحارالانوار 102/32.
(4) الکافی 2/349.
(5) الکافی 2/349.
(6) سوره اسراء / 23.
(7) وسائل الشیعه ، ج 2 ، باب 39 ، ح3.
(8) مستدرک ، کتاب النکاح ، باب 75.
بحارالانوار 73.
به جهت ترویج فرهنگ اسلامی و معرفتی ، استفاده از کلیه ابزارها ، قالبها ، مقالات و محتویات چندرسانه ای (صدا و تصویر) به جز برای موارد تجاری بلامانع است .
کپی برداری و حذف کپی رایت از آواتارها، ابزارهای وبلاگی (کد و گرافیک) و قالبهای پایگاه جامع عاشورا شرعا حرام و قابل پیگرد قضایی است.
Copyright © 2014 / 1393 Ashoora.ir
چند نکته:
• نظرات شما پس از بررسی و بازبینی توسط گروه مدیریت برای نمایش در سایت منتشر خواهد شد.
• نظرات تکراری و تبلیغاتی(به جز وبلاگ ها) تائید نمی شوند و امتیازی هم به آنها تعلق نخواهد گرفت.
• در صورتی که نظر شما نیاز به پاسخ دارد، پاسخ خود را در ذیل همان موضوع دنبال فرمایید.